Udviklingscentret holdt i maj en demonstrationsdag for alle interesserede, hvor der bl.a. var mulighed for at få mere at vide om udendørs fravænning og udviklingen indenfor nyt farehyttedesign.

 

Dagen blev holdt i samarbejde med Videncentret for landbrug, Videncenter for svineproduktion. Samtidig delte afprøvningsværterne ud af deres erfaringer.

Der var stor interesse for at høre om projekterne. Et halvt hundrede mennesker deltog i demonstrationsdagen.

Billeder fra dagen:


Lene Thomsen fra udviklingscentret fortæller om erfaringerne med miljøsikker produktion af ungsvin på Friland. Planteavlskonsulent Carsten Marcussen fra Økologisk Landsforening fulgte op med at fortælle om næringsstofs-aspekterne af forsøgene


Selv om storhytten er stor, var det alligevel nødvendigt for de mange deltagere at dele sig op i hold, når de skulle se nærmere på indretningen.


De mange deltagere var i perioder mere dominerende end grisene på Risbjergs marker


Helle Lahrmann fra VSP forklarer om fordele og ulemper ved Poca-hytten

Udviklingscentret og Risbjerg Landbrug bød på fremvisning af Storhytten til 4 farende søer, samt et af de systemer der er arbejdet med i projekt Miljøsikker produktion af ungsvin på friland.

Der er mulighed for, at høre hvad der rør sig indenfor nyt hyttedesign, hvor hovedfokus er forbedret pattegriseoverlevelse. Desuden holdes der oplæg om hvilke tanker, der ligger bag hyttens funktion og design. Og det bliver muligt at stille praktiske spørgsmål til afprøvningsværterne. Helle Lahrmann fra VSP vil supplere med status på arbejdet med den nye enkeltsos hytte, Poca-hytten.

I et forsøg på at give økologiske pattegrise en mere skånsom fravænning, har Udviklingscentret, det seneste halvandet år arbejdet med, at holde ungsvin på friland, med minimeret miljøbelastning som omdrejningspunkt. Som introduktion til projektet holdes et kort oplæg om hvad, der har fostret ideen samt de muligheder og udfordringer, der ligger i at holde ungsvin på friland.

Arrangementet var gratis og blev afholdt på

Risbjerg Landbrug
Nygaardsvej 12, Jordløse
5683 Haarby