Nytænkning og design af udstyr til lokalbedøvelse ved kastration

Projektets formål har været at nytænke og designe relevant udstyr til brug ved lokalbedøvelse i forbindelse med kastration af grise, for derved at skabe rammerne for ‘Den gode kastration’. “Den gode kastration” består af velstrukturerede arbejdsrutiner og udstyr, og har således både fokus på grisen, producenter og deres medarbejdere, og hvordan proceduren opfattes uden for erhvervet.

“Den gode kastration” skal sikre grisen høj dyrevelfærd så det gøres mindre ubehageligt for grisen at blive bedøvet og kastreret. Nyt udstyr der forbedrer mulighederne for, at opretholde en god hygiejne omkring kastrationsindgrebet vil også resultere i færre døde grise. Der er ligeledes fokus på, at udstyret skal sikre et godt arbejdsmiljø for staldpersonalet.

I samarbejde med industriel designer Kent Laursen (www.designafdelingen.dk) og SEGES Svineproduktion er der udviklet og fremstillet en ny type kastrationsbænk (en alt-i-en-velfærds-kastrationsbænk), hvor der både er taget hensyn til grisenes komfort og velfærd samt den praktiske anvendelse med fokus på effektivitet og arbejdsmiljø. Den er brugbar både på marken og på staldgangen.

Hele processen omkring brug af lokalbedøvelse effektiviseres, og det vil have en positiv effekt på produktionsøkonomien samtidig med, at det vil styrke de danske producenters konkurrenceevne. En effektiv og arbejdsmæssig sikker håndtering af lokalbedøvelse der sikrer høj dyrevelfærd, kan derfor ses som en værdisikring af dansk grisekød, der sikrer de danske producenter en afsætning på markeder der vægter dyrevelfærd højt.

Bænken passer til grise i flere størrelser, og der arbejdes videre på holdere til hhv. sprøjter med lokalbedøvelse og smertelindring, holdere til skalpeller/tang der skal stå i desinfektionsvæske og holder til mærkespray. Endvidere skal der udtænkes et system til nem affaldshåndtering til brugte skalpeller, kanyler og testikler samt et system til opbevaring af grise i ventetiden mellem injektion af lokalbedøvelse og kastration. For en effektiv kastrationsprocedure er målet at bænk og øvrigt udstyr skal kunne pakkes sammen i én bevægelse og medbringes til næste farehytte eller faresti.

I projektet er der udviklet en prototype på en kastrationsbænk baseret på forskellige modeller der har været testet undervejs i projektet. I løbet af 2020 er prototypen blevet testet yderligere på flere besætninger og i løbet af 2021 opstartes produktionen af den nye kastrationsbænk.

Der er udarbejdet en beskrivelse og en vejledning til prototypen af kastrationsbænken der kan hentes her

Læs mere om håndtering af lokalbedøvelse og kastration på friland her